Ο Dr. Martin Seligman στο βιβλίο του Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-Being (2011) υποστηρίζει ότι η ευημερία αποτελείται από πέντε συστατικά:

  • Τα θετικά συναισθήματα
  • Την δέσμευση
  • Τις σχέσεις
  • Το νόημα και το στόχο ζωής
  • Τα επιτεύγματα

Οι σχέσεις θεωρούνται από καιρό μέρος της έννοιας της ευημερίας, ωστόσο ο Dr. Seligman τις ανέδειξε ως μέσο αύξησης της ευημερίας του ατόμου από κοινού με άλλες σημαντικές μεταβλητές της θετικής ψυχολογίας όπως το νόημα της ζωής, τα θετικά συναισθήματα, την ροή και ένα στοιχείο που προστέθηκε για πρώτη φορά, εκείνο των επιτευγμάτων.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτό το μοντέλο για την ευτυχία άλλαξε σε κάποιο βαθμό την άποψη που είχαμε ως τότε για την επίτευξή της. Ως την εμφάνισή του, η ευτυχία περιγραφόνταν περισσότερο σαν μια διαδικασία νοηματοδότησης όπου τόσο η ευτυχία όσο και η ικανοποίηση ήταν σχεδόν μια προσωπική επιλογή για το άτομο. Το μοντέλο PERMA έφερε στο προσκήνιο ξανά την έννοια της ευημερίας, μια πιο κατανοητή έννοια από εκείνη της ευτυχίας και υπέδειξε ένα τρόπο για την άνθηση, μια διαδικασία όπου άνθρωποι και κοινότητες μπορούν να πραγματώσουν τις δυνατότητές τους.

Tο μοντέλο PERMA έχει ισχυρή ερευνητική υποστήριξη και σήμερα μπορούμε να υποδείξουμε πολλά ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν την σημασία των τεσσάρων στοιχείων (θετικά συναισθήματα, εμπλοκή, νόημα και επιτεύγματα). Ωστόσο, οι θετικές σχέσεις, οι οποίες αποτελούν το πέμπτο δομικό στοιχείο του μοντέλου, και ενώ όλοι γνωρίζουμε ενστικτωδώς την αξία του, δεν υπάρχει καμία έρευνα που τις αφορά και αποδεικνύει το ρόλο τους.

Ως κλινικοί καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετά απαιτητικό να χτίσεις και να διατηρήσεις σχέσεις, και οι πελάτες μας έχουν σχεδόν πάντα δυσκολίες σε αυτόν τον τομέα της ζωής του. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που αγωνιούμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που οι θετικές σχέσεις οικοδομούνται. Ωστόσο, η έρευνα μέχρι σήμερα απέχει πολύ από το να μας διαφωτίσει.