Ποιες είμαστε

Η ιστορία μας, το ταξίδι μας και ο λόγος που ασχολούμαστε με τις θετικές σχέσεις
Αντιγόνη Μερτίκα

Αντιγόνη Μερτίκα

Κλινική Ψυχολόγος

 
Είμαι η Αντιγόνη, είμαι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια Gestalt και διαρκώς αναζητώ τρόπους σύνδεσης της επιστήμης και της κλινικής πράξης. Πιστεύω σε μια επιστήμη που ασχολείται με αυτό που πραγματικά νοιάζει και απασχολεί τους ανθρώπους και μια κλινική πράξη που εκτός από τις θεωρίες ευφυών στοχαστών, επιχειρεί να εντάξει και να εφαρμόσει τα ευρήματα επίμονων ερευνητών με γνώμονα το όφελος των θεραπευόμενων.
Η αναζήτηση μου ξεκίνησε από το Τμήμα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και με πήγε στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στη συνέχεια επιστροφή στην Αθήνα. Διάβασα πολύ, πήρα διπλώματα για τα οποία είμαι πολύ περήφανη, όμως ακόμα πιο περήφανη είμαι για τους ανθρώπους που συνάντησα και τις σχέσεις που έκανα. Σε όλη μου τη διαδρομή είχα την ευκαιρία να συναντήσω ανθρώπους συχνά πολύ διαφορετικούς από εμένα και συχνά σοφότερους. Ήμουν τυχερή γιατί είχα μέντορες που ασπάζονταν το ίδιο όραμα με εμένα και με τον δικό τους τρόπο ο καθένας έψαχνε απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα.
Ξεκίνησα με μεγάλη αποφαστιστικότητα την κλινική μου δραστηριότητα ως σύμβουλευτική ψυχολόγος αρχικά, και μετά ως ψυχοθεραπεύτρια. Δούλεψα σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους πλαίσια μετανάστες, οροθετικοί, οικογένειες παιδιών με σοβαρές αναπτυξιακές δυσκολίες, γυναίκες άνεργες και γυναίκες επαγγελματίες αντιμέτωπες με αόρατες αλλά πολύ αληθινές διακρίσεις στον χώρο εργασίας τους. Σχετικά νωρίς κατάλαβα ότι ο στόχος μου δεν είναι απλώς να ασχολούμαι με τα δύσκολα. Συχνά με βασάνιζε το ερώτημα μετά τι; Μετά τη δυσκολία, μετά την κατάκτηση της χαμένης ισορροπίας τι επακολουθεί;
Με αυτά τα ερωτήματα στο μυαλό συναντήθηκα με τη Θετική Ψυχολογία. Για πρώτη φορά διαπίστωσα ότι πολλοί ερευνητές, αναζητητές σαν και εμένα, έψαχναν τις ίδιες απαντήσεις και τολμούσαν να δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις. Νόημα, θετικά συναισθήματα, ψυχική ανθεκτικότητα, αισιοδοξία, η δουλειά μου και η σκέψη γέμισαν με αυτές τις έννοιες και άρχισα να τις παρατηρώ πιο προσεκτικά στη δουλειά και τον εαυτό μου.
Την ίδια περίοδο και όπως η Ελλάδα χανόταν μέσα στον δαίδαλο της κρίσης είχα και εγώ τη δική μου προσωπική θετική πρόκληση. Είχα τη δική μου οικογένεια και μεγάλωνα με τον σύντροφό μου δύο μικρά κορίτσια. Η προσγείωση ήταν απότομη και ομολογουμένως όλες μου οι θεωρητικές γνώσεις μπήκαν σε εφαρμογή άλλοτε με επιτυχή και άλλοτε με απογοητευτικά αποτελέσματα. Μετά από τα πρώτα χρόνια των κοριτσιών άρχισα να ξανασυναντώ τον εαυτό μου και να επανασυνδέομαι με την αναζήτηση μου.
Κοιτώντας πίσω μου διαπίστωσα ότι σε όλη μου την πορεία αυτό που με στήριζε και με επανέφερε στην ευτυχία ήταν οι σχέσεις μου. Σχέσεις θετικές και ουσιαστικές που με στήριζαν στα δύσκολα και μου δίναν έμπνευση για το μέλλον, σχέσεις που μου θύμιζαν τον εαυτό μου όταν εγώ τον ξεχνούσα. Τότε ήρθε η Πσχαλιά μια νέα θετική σχέση που εμπιστεύτηκα και αποφάσισα να μοιραστώ την αναζήτησή μου μαζί της. Σε αυτή τη σελίδα μοιραζόμαστε τα ευρήματα μας, τις σκέψεις μας, τον τρόπο που δουλεύουμε κλινικά και κυρίως προσκαλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να μοιραστούν το ταξίδι μαζί μας.
Πασχαλιά Μυτσκίδου

Πασχαλιά Μυτσκίδου

Κλινική Ψυχολόγος

 
Είμαι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια με ειδικότητα στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Ξεκίνησα πριν από χρόνια να εργάζομαι κυρίως με ανθρώπους που αντιμετώπιζαν παθολογικό άγχος. Τους εκπαίδευα να διαχειρίζονται τα σωματικά τους συμπτώματα, να ελέγχουν καλύτερα τις σκέψεις τους πριν τις αποδεχθούν ως αλήθειες και να σχεδιάζουν στόχους που θα τους έκαναν σταδιακά πιο λειτουργικούς αλλάζοντας τις συμπεριφορές που συντηρούσαν το άγχος τους.
Αυτό ήξερα και αυτό έκανα όσο καλύτερα μπορούσα. Ωστόσο, γρήγορα παρατήρησα ότι τα περισσότερα προβλήματα για τα οποία οι άνθρωποι αναζητούσαν συμβουλές ή θεραπεία αφορούσαν τις προσωπικές τους σχέσεις ή την ανυπαρξία τους. Είτε ήθελαν να δημιουργήσουν σχέσεις είτε να λύσουν τα προβλήματα που είχαν οι σχέσεις τους, ώστε να γίνουν πιο ευτυχισμένοι.
Το πρώτο μου βήμα στην διερεύνηση των σχέσεων αφορούσε στην σχέση που θα βοηθούσε στις άλλες σχέσεις, εκείνη του θεραπευτή με το θεραπευόμενο και με αυτό το κίνητρο ολοκλήρωσα την διδακτορική μου διατριβή όπου εξέτασα την συνεισφορά της θεραπευτικής σχέσης στην έκεβαση της ψυχοθεραπείας.
Όταν κάποια χρόνια αργότερα μου πρότειναν να γράψω ένα βιβλίο για την διαχείριση του θυμού, αντιπρότεινα να γράψω ένα για τις σχέσεις. Και έτσι εκδόθηκε το «Εγώ και οι άλλοι», ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που στόχο έχει την αντιμετώπιση του παθολογικού κοινωνικού άγχους.
Έπλεα ακόμη σε γνωστά νερά, ψυχοθεραπευτικά, και ήμουν ικανοποιημένη. Πάντα παρομοίαζα την ψυχοθεραπεία με ένα ταξίδι και στις σημειώσεις που έδινα στους θεραπευόμενούς μου, η πρώτη σελίδα είχε ένα ιστιοφόρο. Η θεραπεία βοηθούσε τους ανθρώπους με κοινωνικούς φόβους να βγουν από το λιμάνι της αποφυγής και του φόβου, να διαχειριστούν τα άγρια νερά του άγχους και του φόβου της απόρριψης και να μάθουν να πλέουν στα βαθιά, δηλαδή να μπορούν να μιλούν και να συμμετέχουν σε παρέες, να λένε την αποψή τους, να φλερτάρουν και να κάνουν σχέσεις χωρίς άγχος. Η θεραπευτική μας σχέση ήταν μια σχέση πείραμα, οδηγός και φάρος.
Η ενασχόλησή μου με την Θετική Ψυχολογία ήρθε κάπως τυχαία και τάραξε το δικό μου ταξίδι στο χώρο της ψυχοθεραπείας. Συνειδητοποίησα ότι ωραία μάθαινα στους ανθρώπους να ανοίγονται στα βαθιά, αλλά μετά; Μετά τι; Τους άφηνα μεσοπέλαγα!!
Κάτι έλειπε. Γιατί μετά την απόκτηση της ικανότητας να κάνει κάποιος σχέσεις, έλειπε η γνώση και ικανότητα στην δημιουργία και συντήρηση θετικών σχέσεων, σχέσεων δηλαδή που θα έκαναν τους ανθρώπους να ανθίσουν μέσα σε αυτές, να είναι χαρούμενοι, να έχουν στήριγμα και έμπνευση, αποδοχή και νόημα. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω να καταλάβω τι είναι οι θετικές σχέσεις;
Το ιερό δισκοπότηρο του νοήματος της ζωής; Το παρπαρτού της ευδαιμονίας; Το μονοπάτι για την ζωή που αξίζει; Το λιμάνι στο οποίο όλοι επιδιώκουμε να αγκυροβολήσουμε;
Η ενασχόληση με τις θετικές σχέσεις ξεκίνησε για μένα με στόχο να καταλάβω αρχικά τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες αυτών των σχέσεων. Να καταλάβω ποιες είναι και κυρίως πώς συντηρούνται. Γιατί μόνο τότε θα μπορούσα να καθοδηγήσω τους ανθρώπους που είχα αφήσει μεσοπέλαγα στο λιμάνι της θετικότητας των σχέσεων.
Την έρευνα ακολούθησε ο σχεδιασμός ασκήσεων που βοηθούν στην δημιουργία θετικών σχέσεων, η εφαρμογή και η αξιολόγησή τους.
Σε αυτό το δικό μου ταξίδι στα βαθιά νερά των σχέσεων, στην χάραξη του δικού μου θαλάσσιου δρόμου προς το λιμάνι, μια θετική σχέση υπήρξε συνοδοιπόρος και σταθερή πηγή έμπνευσης, μοιράσματος και υποστήριξης, η Αντιγόνη. Το ταξίδι μου ήταν πάντα ενδιαφέρον, με την Αντιγόνη έγινε συναρπαστικό.
Σας καλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι.

Από το 1998

Διεξάγουμε έρευνες και εφαρμόζουμε παρεμβάσεις στα πλαίσια της Θετικής Ψυχολογίας. Ξεκινήσαμε με την διερεύνηση των θετικών συναισθημάτων στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία και στην έκβασή της και συνεχίσαμε ως βασικοί ερευνητές, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, την διεξαγωγή της ετήσιας έρευνας αναφορικά με την ευημερία του πληθυσμού της Αθήνας, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 2010, δημιουργήσαμε από κοινού με άλλους επιστήμονες του χώρου την ΕΕΘΕΨΥ, Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας, της οποίας είμαστε ενεργά μέλη μέχρι σήμερα.

Γιατί οι θετικές σχέσεις

Η έρευνα του Chistakis

Μετά από 20 χρόνια δουλειάς, οι Fowler και Christakis μας ανακοίνωσαν τον τρόπο που είμαστε συνδεδεμένοι! Χαρτογράφησαν τα δίκτυα 4500 ανθρώπων και μας επιβεβαίωσαν αυτό που ξέραμε: ότι οι κοινωνικές σχέσεις επιδρούν σε κάθε τομέα της ανθρώπινης λειτουργικότητας: την επαγγελματική και οικογενειακή κατάσταση, την υγεία αλλά και την υποκειμενική ευτυχία. περισσότερα…

Έρευνα Harvard

Χρειάστηκαν 75 χρόνια και 20 εκατομμύρια δολλάρια για να ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα πέντε λέξεων: Happiness is Love. Full stop. Αυτά ήταν τα λόγια του George Valliant, υπεύθυνου για περισσότερα από 40 χρόνια ενός εντυπωσιακού εγχειρήματος στο χώρο της ψυχολογίας, της μακροβιότερης έρευνας στην ιστορία της επιστήμης, της έρευνας που κληρονομούνταν στην επόμενη γενιά ερευνητών. περισσότερα…

PERMA

Ο Dr. Martin Seligman στο βιβλίο του Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-Being (2011) υποστηρίζει ότι η ευημερία αποτελείται από πέντε συστατικά:
• Τα θετικά συναισθήματα
• Την δέσμευση
• Τις σχέσεις
• Το νόημα και το στόχο ζωής
• Τα επιτεύγματα περισσότερα…

Κλινική Πρακτική

Ως κλινικοί καλούμαστε συχνά να αποκωδικοποιήσουμε και να καταλάβουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας στις σχέσεις τους. Ο αριθμός και η ποιότητα των σχέσεων των πελατών μας είναι μια πολύτιμη πληροφορία που έχει σημασία σε όλες τις φάσεις της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, από την αρχική διάγνωση ως την λήξη της θεραπείας και την επαναξιολόγηση. περισσότερα…